2014. szeptember 19., péntek

Miért hasznos a válási mediáció?

Egy válás hatalmas trauma a házaspárnak, a gyerekeknek, és a tágabb környezetüknek is! Mégis, ha a válás mellett döntöttetek, nem kell mindenképpen évekig elhúzódó, idegőrlő vesszőfutásnak lennie, amit gyakran a megbízott ügyvédek tovább szítanak.

Azért, hogy az újrakezdésre is maradjon energiátok, érdemes a váláshoz kapcsolódó kérdéseket gyorsan és lehetőleg békésen megbeszélni. Ez persze sokszor nehéz, mert ilyenkor felszínre törhetnek az elmúlt években elraktározott sértések, feszültségek.

A válási mediátor egy pártatlan és semleges fél, akit a házaspár közösen bíz meg arra, hogy közreműködjön a nyitott (esetleg vitás) kérdések egyeztetésében. A mediátor egy olyan szakember, aki kettőtök párbeszédét - hatékony kommunikációs technikákkal - gördülékennyé teheti. Emellett tisztában van a válás gyakorlati lebonyolításának menetével, a Családjogi törvényben foglalt jogszabályokkal. 

A mediátor gyakran egyáltalán nem jogász végzettségű, de ez a konfliktus kezelése szempontjából kifejezetten előnyös is lehet. A mediátorok előképzettségével kapcsolatban még ITT is olvashatsz.

A válási mediációs ülések során a mediátor diszkréten közreműködik egy hosszútávon megnyugvást és biztonságot adó, írásos megállapodás kialakításában.


A létrejött egyezséget a bíróság hivatalosan elfogadja. Ezután már nem szükséges ügyvédhez fordulnotok, a bíróság akár egy tárgyalást követően felbonthatja a házasságot (ha kiskorú gyermeketek nincsen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése