2013. július 18., csütörtök

Csak ügyvéd lehet jó mediátor?

Ma el szeretném oszlatni azt a tévhitet, miszerint a mediátor biztosan csak ügyvéd/bíró/jogász lehet.

Egy képzett mediátor valóban tájékozott a saját szakterületét érintő jogszabályok, törvényi előírások terén, de a mediáció sokkal komplexebb tudományág, mintsem a törvényi háttér kellő ismerete elegendő lenne a sikerhez. A jogi alapokon túl leginkább kommunikációs-, és tárgyalástechnikai ismeretekre, pszichológiai tudásra van elengedhetetlenül szüksége a jó mediátornak, az empátiás készségről nem is beszélve.

Nem akarom megbántani a jog szakembereit, de számos ügyvéd/jogász nem képes kiszakadni a jogszabályi környezetből, egy vitás helyzetet más szemszögből megközelíteni két fél között. Ezáltal lehet, hogy éppen az egyszerű megoldás nem kézenfekvő a számukra, helyette esetleg hajlamosak elveszni a jogi körmondatok útvesztőjében.

Természetesen ismerek olyat is, aki nyitott a mediációs tevékenységre, sőt olyanról is hallottam, aki elhagyta a jogi pályát, mert a mediációt eredményesebbnek tartja. Mégis a legnevesebb mediátorok között számos olyan akad, aki más területeken bizonyított szakember, és nem rendelkezik jogi diplomával.

Ha pedig Ön azért nem keres fel mediátort, mert tart tőle, hogy végső soron "ügyvéd-jogász, egykutya, végül úgyis a tárgyalóteremben kötünk ki", akkor szeretném megnyugtatni: a mediáció lényege éppen abban rejlik, hogy amit lehet, azt a vitás felek közös akaratukból, a tárgyalótermen kívül oldjanak meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése