2014. szeptember 19., péntek

Hogyan indítom el a válópert?

A válókeresetet a felperes kezdeményezi az alperes lakcíme szerint illetékes kerületi bíróságon. Ehhez be kell nyújtani egy ún. keresetlevelet, amit te is megírhatsz, vagy megbízhatsz egy ügyvédet annak elkészítésével.

A keresetlevélhez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonat másolatát, a gyermek(ek) születési anyakönyvi kivonatát - amennyiben a házasságban kiskorú gyermek született, valamint a bíróságon be kell fizetni az illetéket, ami most 30.000 Ft.

Ha a válást közös megegyezéssel kezdeményezitek, a keresetlevél mellékleteként be kell nyújtani a köztetek létrejött válási egyezség / megállapodás 3 példányát is. Ilyet írhattok saját kútfőből is, de ügyelj arra, hogy a Családjogi tv. által előírt kötelező tartalmi elemek szerepeljenek benne.

Válási mediátorhoz is fordulhattok, aki szakértő segítséget nyújt a nyitott kérdések (vagyonmegosztás, gyermekelhelyezés, tartásdíjak, stb.) nyugodt légkörben való megbeszéléséhez. Végül pedig megírja a megállapodást, amit a bírósághoz már csak be kell nyújtanotok. Válási mediációról részletek ITT.

A válókereset benyújtásához tehát nincsen szükség feltétlenül ügyvédekre. Ha mielőbb lezárnátok a házasságotokat, akkor érdemes kettőtöknek előzetesen megállapodni mindenben. Így lehet a válásotok a lehető legkíméletesebb és a leginkább pénztárca kímélő.

Ha nézeteltérésetek van, és nem tudtok zöld ágra vergődni, elsőként akkor is érdemes egy szelídebb módot választani a vita rendezésére, hogy közös megegyezéssel válhassatok el. Erre kiváló megoldás a mediáció. Persze, ha már nagyon elmérgesedett köztetek a viszony, és a mediáció sem segít, maradhat az ügyvédek megbízása. De talán ne ezzel kezdjétek!

A legutóbbi bejegyzések a válással, válóperrel kapcsolatban: ITT , ITT és ITT .




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése