2014. szeptember 21., vasárnap

Mennyibe kerül egy válóper?

A válóper költségei azon múlnak, hogyan akarsz elválni?

1. Ha előre egyeztettek mindent, és közös megegyezéssel beadtok egy megállapodást a válókereset benyújtásakor, akkor a válás várhatóan gyorsan és pénztárcakímélő módon zajlik le. Ekkor lehet, hogy csupán a válóper illetékével (most 30.000,- Ft) kell kalkulálnod. Jó tudni, hogy a közös megegyezéses megállapodást (az ún. válási egyezséget) saját magatok is megírhatjátok. Ehhez segítséget kapsz egy korábbi bejegyzésben: ITT

2. Ha szakértő segítséggel akarsz válási egyezséget íratni, vagy nem tudtok mindenben megállapodni, közösen megbízhattok egy független, válási mediátort. Az ő díját közösen fizetitek (ált. 5000-8000 Ft / fő / óra).
Tipp: ha ezt a megoldást választod, a mediáció díja max. 15000 Ft összegig beszámításra kerül a válóper illetékébe. Tehát ha 20.000 Ft mediációs költséggel kalkulálunk, akkor az illetékből visszajár 15.000 Ft. Az összköltség ebben az esetben 35.000 Ft - tehát minimálisan több mintha magatok írjátok a válási egyezséget, viszont biztos lehetsz abban, hogy a szakértő által írt válási egyezség tartalmilag és formailag is megfelel a Családjogi tv. előírásainak, így a bíróság elfogadja azt.

3. Közös megegyezéses válás esetén természetesen válóperes ügyvédet is megbízhatsz a válási egyezség összeállításával. Azonban mivel az ügyvéd hivatalosan csak az egyikőtöket képviseli, valószínűleg az lesz a vége, hogy mindketten felkértek egyet. Az ügyvédi honorárium ilyen ügyben kb. 30.000 Ft - határ a csillagos ég. Az ügyvédi díj nem vonható le a válóper illetékéből, tehát összesen min. 60.000 Ft költséged lesz, akkor ha nincsen vita köztetek.

4. Ha nem sikerül megegyeznetek, akkor megindul az ún. "tényfeltárásos válás", amely nagyon hosszadalmas lehet. Az illeték és az ügyvédi díjak mellett pedig további szakértői díjakkal számolhatsz (értékbecslő, pszichológus, stb.). Emiatt ez a verzió több százezer forintos költségterhet jelenthet a válófélben lévőkre.

Akár zongorázni is lehetne a különbséget...

A válási mediációról további részletek ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése