2017. július 18., kedd

Nyári matiné 1. rész: "5 jel, hogy a főnököd gyenge vezető"

Hamarosan új, hiánypótló tartalmakkal egészül ki a blogom. A korábbi színvonal marad, pusztán még sokoldalúbb lesz. Addig is, amíg a koncepciót csiszolgatom és az utolsó simításokat végzem, nyáron gondolatébresztő cikkeket teszek közzé - mások tollából. 

Elsőként íme itt a Forbes.hu egyik írása, ami a nyári szabik előtt / alatt / után sokak számára aktuális kérdést feszeget:
5 jel, hogy a főnököd gyenge vezető
A jó menedzserek bizalmi alapon vezetnek, a gyengék az erejüket használják. 
A vezetésről folyamatosan többet tudunk. Az egyik legnagyobb felismerése a menedzsereknek az elmúlt időszakból, hogy az erős menedzser nem azt jelenti, hogy erőszakos is, vagy állandóan dominálni akar. Hanem pont az ellenkezője: a jó menedzserek bizalmi alapon vezetnek, a gyengék az erejüket használják, hogy átvigyék akaratukat.
Liz Ryan, a Forbes.com külsős szerzője összeszedte, honnan ismerjük fel a gyenge vezetőket.

1. Nem bírnak segítséget kérni
Amikor egy gyenge menedzser nem biztos benne, mit csináljon, nem fogja megkérdezni a csapatát. Hanem csak annyit mond: egyszerűen csináljátok meg, én vagyok a főnök, elmondtam, mit akarok. A gyenge menedzser nem képes információkat kérni azoktól, akiket felügyel. Ha érvelni akarsz ellene, ideges lesz.

2. Szüksége van bűnbakra

Amikor a gyenge menedzser rájön, hogy valami elromlott, egy célja van: találjon valakit, akin elverheti a port. A jó menedzser vállalja a felelősséget mindenért, ami nem működött terv szerint, és elmondja, hogy tanulhatunk az esetből. A gyenge menedzser nem képes a felelősség vállalására.

3. Képtelen azt mondani, hogy “nem tudom”

A jó menedzser simán kimondja, ha nem tudja valamire a választ, annyiszor, ahányszor ez szükséges. A gyengék viszont képtelenek kimondani, hogy “nem tudom”. Elkezdenek hazudni, bepróbálkoznak mindenfélével, meglátjuk, mi lesz alapon.
Az erős menedzserek gyorsan tanulnak, sikereikből és hibáikból is, a gyengék ehhez nem elég nyitottak, mert a mentális-érzelmi energiájuk a hibáztatásra megy el.

4. Mindent méricskél

A jó menedzser a nagy célokra koncentrál. A gyenge menedzserek viszont apró, lényegtelen dolgokkal foglalkoznak rengeteget, ezért szólnak rád öt perc késésért is, akkor is, ha tudják, hogy estig dolgoztál. Mindent lemérnek, ettől függnek, máshogy nem tudnak embereket megítélni.

5. Nem tudja azt mondani: “elnézést kérek” 

A gyenge menedzser egyik legfeltűnőbb jele, hogy nem tudja rávenni magát a bocsánatkérésre, amikor egy jó vezető azt mondaná. Nem lehet őket kritizálni, nem fogadják el a visszajelzéseket. Túl nagy az egójuk ahhoz, hogy ebből fejlődjenek.
A Forbes.com szerzője szerint az élet hosszú, de ahhoz túl rövid, hogy valaki olyannak dolgozzunk, aki nem képes emberi lenni nehéz helyzetekben. Ráadásul az elégedettség egyik legfontosabb fokmérője, hogy a főnökünk hogy viszonyul hozzánk.
FORRÁS: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése