2017. február 22., szerda

Hogyan készülj fel a mediációra?

Mediáció - vitarendezés békésebbenSokan úgy gondolják, hogy eljönnek a mediációra, és biztos majd a mediátorral együtt gyorsan megbeszélnek, elrendeznek mindent. Ez csak részben van így. Nem könnyű ez az út sem. Ha tényleg elszánt vagy mediáción megtalálni a megoldást, akkor készülj fel alaposan az ülésre, és vedd komolyan a folyamatot. 

Készülj fel, hogyan tárgyalsz majd, mik lesznek a vitás pontok, próbáld összeszedni magadban – amennyire ez előre lehetséges – az esetleges kimeneteleket tartalmilag és érzelmileg egyaránt. 

Gondold át, miben van mozgástered, mi a legkomolyabb érved. Készülj fel arra, hogy a másikat képes legyél meghallgatni, és arra is, hogyan fejezd ki az egyet nem értésedet. Készülj fel arra, hogy bizonyos pontoknál kevesebbet kapsz, mint amit eredetileg szeretnél, és talán bizonyos kérdésekben többet is.

Készülj fel, mik lehetnek az akadályok, esetleg szándékosan állított csapdák, és ha így teszel, akkor valóban azt tapasztalod majd, hogy ez a megoldás emberibb és gyorsabb egy-egy vita esetén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése