2017. február 17., péntek

Felejtsd el, hogy „igazságos” és „jogos”!

A legtöbben azért jönnek el mediációra, mert azt feltételezik, hogy előnyösebb megoldást találunk közösen, mint a bíróságon lehetne. 

Ez persze akár igaz is lehet, de hadd tisztázzak egy dolgot: sokan ugyanis azt gondolják, hogy „ha a másik fél meghallgatja az én álláspontomat, rá fog jönni, mennyire igazam van, és a vita az én javamra dől majd el.”

Ha te is hasonlókat gondolsz, sajnos el kell szomorítsalak. A mediáció során nem téma eldönteni, kinek van igaza és kinek nem. A bírósági tárgyaláson vannak győztesek és vesztesek, annak eredménye törvényes és „igazságos”. A tárgyalás végén a bíró eldönti, kinek van igaza, mi a jogos igény és mi nem az.

A mediációs eljárásban a közösen meghozott egyezség a lehetséges kimenet. Itt nincsenek győztesek, vesztesek, igazság, vagy bírói gyakorlat. Egy-egy mediációs folyamat végén annyiféle eredmény születik, ahányfélék az ügyfelek. 

Az egyetlen dolog, ami a sikeres mediációra általánosságban igaz, hogy a résztvevő felek önszántukból olyan döntéseket hoznak, amelyek számukra működőképesek és fenntarthatóak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése