2015. szeptember 13., vasárnap

Válás és gyermekvédelem

Az ORIGÓ-n olvastam egy cikket Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértővel, amelyben az alábbi ajánlás szerepel.

A szakember szerint az, hogy gyermeked mennyire sérül a válás során, nagyban függ attól, milyen a "válás minősége". Azaz, hogy le tudod -e zárni a kapcsolatodat úgy, hogy a gyermeked számára nem nehezíted meg még jobban a helyzetet pl. előtte való veszekedéssel, a másik szülő becsmérlésével.

Ez amolyan szülők 10+2 parancsolata:


"Válófélben lévő szülők nyilatkozata:
- Nem fogok a másik szülőről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt negatív, megalázó vagy lealacsonyító dolgokat mondani.
- Nem fogom a gyerekemnek azt mondani, hogy az apjától/anyjától örökölte valamilyen rossznak tartott tulajdonságát vagy viselkedését.
- Vállalom, hogy nem vonom be a gyereket a másik szülővel kapcsolatos ügyeimbe (például: vagyonmegosztás, a tartásdíj rendezése stb.)
- Ígérem, hogy nem fogom a gyereket eszközül használni ahhoz, hogy a másik szülőt "visszaszerezzem".
- Ígérem, hogy ha a másik szülőnek új párkapcsolata lesz, nem fogok negatív, megalázó vagy lealacsonyító módon beszélni az új partnerről a gyerekemnek vagy a gyerekem előtt.
- Ígérem, hogy nem fogom arra használni a gyerekemet, hogy a saját érzelmi életem támogatója legyen.
- Ígérem, hogy odafigyelek a gyerekemre, és rendszeresen megkérdezem őt, hogy hogy van.
- Vállalom, hogy az eljárás teljes ideje alatt a tőlem telhető legteljesebb támogatást nyújtom a gyerekemnek.
- Ígérem, hogy mindent megteszek azért, hogy a gyerekemnek ne kelljen idejekorán „felnőni". Vigyázok rá, hogy gyerek maradhasson mindvégig az eljárás idején.
- Vállalom, hogy külső támogatót, segítő szakembert keresek, ha úgy érzem, hogy szükségem van arra, hogy valakivel beszélni tudjak a válás során kialakult helyzetről, vagy ha nehézséget okoz számomra az általam is vállalt egyezség, megállapodás betartása.
- Elfogadom, hogy ha a fenti ígéreteimet és vállalásaimat nem tudom megtartani, akkor nem a gyerekem legfőbb érdeke és testi, lelki egészsége szerint cselekszem.
- Ha a gyerekemet védelembe vették, és van olyan gyermekjóléti szakember, akivel kapcsolatban állunk, akkor vele minden hónapban beszélek, hogy a fenti ígéreteimet jól tudjam teljesíteni."




A teljes cikket ITT olvashatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése