2015. május 11., hétfő

Párterápia vagy párkapcsolati mediáció?

A PÁRTERÁPIA célja leginkább a problémák, valamint azok múltban gyökerező okainak feltárása. A pár első alkalommal általában együtt vesz részt a terápián, ezt követően inkább külön-külön találkoznak a terapeutával, így a pár közös megoldás-keresése kevésbé hangsúlyos.

Általában nagy hangsúly helyeződik az akár gyermekkorban elszenvedett sérelmek felfedésére, a korábban elszenvedett traumák feltárására, ezért egy-egy ilyen terápiás folyamat lelkileg igen megterhelő lehet a résztvevők számára. 

Mivel a régmúltból indít, ezért gyakran igen hosszú folyamat eljutni a jelen problémáihoz. 
Leginkább pszichológus végzi.


A PÁRKAPCSOLATI MEDIÁCIÓ-nak nem célja hosszan vájkálni a múltbeli sérelmekben, valamint azok okainak régmúltba visszanyúló feltárása. A párkapcsolati mediátor közreműködésével a pár azonosítja a fő problémákat, majd a jövőre koncentrálva, gyakorlati feladatok segítségével a pár együtt dolgozik azon, hogy újra harmonikus legyen a kapcsolatuk.

Megható, érzékeny pillanatok természetesen a párkapcsolati mediáció során is előfordulnak, de nem cél a drámai erővel feltörő érzelmek felszínre hozása.

A párkapcsolat javító folyamat általában 2-3 hónapig tart, heti-kétheti találkozókkal a mediátorral. Az ülések rendszerint a pár közös részvételével történnek. 
Képzett mediátor, vagy coach végzi.

Remélem, ez a rövid összehasonlítás segít kiválasztani a számotokra szimpatikus módszert. (Természetesen bőven lehetnek fentiektől eltérő gyakorlatot folytató párterapeuták és párkapcsolati mediátorok is.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése