2014. február 3., hétfő

Bírósági Mediáció... Mi is az?

Idén márciusban lép hatályba az új Ptk., amelynek több mediáció általi vitarendezést szorgalmazó bekezdése is van. Mivel egyre közeledik a március, a médiában is többet hallani/látni ezen változásokról - leginkább a bírósági mediáció új, kiemelt szerepét hangsúlyozzák.

De mi is az a bírósági mediáció? Különbözik a "sima" mediációtól?  Vagy teljesen ugyanarról van szó?
Hogy könnyebb legyen eligazodni, az alábbi összehasonlító táblázatot készítettem:


Röviden kifejtve:
Bírósági mediáció igénybe vételére már benyújtott kereset, vagy folyamatban lévő peres ügy esetében van lehetőség. Ilyenkor a bíró - pl. válás esetén - javasolhatja (sőt szülői felügyelet rendezésének kérdésében márciustól kötelezően előírja) a bírósági mediáción való részvételt. A kijelölt mediátor rendszerint egy bírósági titkár, vagy nyugalmazott bíró, akik ingyenesen készek közvetítőként közreműködni a konfliktusban. Amennyiben egyezség születik, az abban foglaltakat a bíróság elfogadja, lényegesen lerövidítve ezáltal a pert.

A "szimpla", vagy bíróságon kívüli Mediáció esetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által akkreditált mediátor szakemberek nyújtanak ilyen szolgáltatást, akik jellemzően szakosodnak családi, gazdasági, párkapcsolati, válási szakirányokra. Tekintve, hogy az egyes szakágaknál nagyon különböző esetek jellemzőek, amelyek rendszerint sajátos kommunikációs stílust, konfliktuskezelési technikákat igényelnek. Az ügyfelek szabadon választhatnak a mediátorok közül, attól függően, hogy ki a szimpatikusabb, kedvezőbb feltétellel dolgozó, stb. Megegyezés esetén a bírósági mediáción született egyezséggel teljesen egyenértékű az itt született megállapodás is. Azt a bíróság maradéktalanul elfogadja.

További részletek a HVG cikkében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése